10
Star Gazetesi Doğru Yönetilen Fuar Süreci Kobilerin İşlerini Büyütür


Doğru Yönetilen Fuar Süreci Kobilerin İşlerini Büyütür

 2013 MART EN YOĞUN AY

TOBB Fuarlar Müdürlüğü istatistiklerine göre 2013 yılı takviminde yer alan fuar sayısı şimdiden 437 ve bu rakam 2012'de gerçekleştirilen fuarlardan fazla. Yapılacak fuarların 308'i İstanbul'da, kalan fuarlar İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Antalya ve Gaziantep basta olmak üzere birçok ile dağılmış. Fuarların 308'i ulusal, 129'u ise uluslararası olarak nitelendirilmiş ve bunların da coğu ihtisas fuarları. 2013 fuar takviminde mart, nisan ayları ve eylül-kasım dönemindeki yoğunluk dikkat çekiyor. Temmuz ve ağustos ise en az fuarın gerçekleştirildiği aylar. 2012 yılı nisan ayı gerçekleştirilen 61 fuarla geçtiğimiz yılın en yoğun ayı olarak istatistiklere geçerken, 2013'te en yoğun ay 71 fuarın yapılacağı mart ayı.

TÜRKİYE'DE her yıl farklı sektörlere yönelik 400'ün üzerinde fuar düzenleniyor. Kendi sektörleriyle ilgili fuarlarda boy göstermek isteyen KOBİ'ler, fuar alanı kiralarına, fuar personeline ve stant malzemelerine ciddi yatırımlar yapıyor. Fakat iyi planlanamayan ve yönetilemeyen fuar süreçleri marka imajının tüketicinin kafasında yanlış konumlandırılmasına ve fuar yatırımlarının KOBİ'lere yüksek maliyet olarak geri dönmesine sebep oluyor. Öyle ki fuarlarda ortalama metrekare fiyatları 100-150 Euro arasında seyrederken stant maliyetleri 7.000 TL ile 700.000 TL arasında değişebiliyor. Ayrıca kurulum, sökme gibi işlemler için en az 4 nitelikli personel gerekiyor.

Geri dönüşümlü ürün önemli

 İstanbul Sun Ajans'm Başkanı  Aydın Çolak  konuyla   ilgili "Kurulan stantların sökülmesi aşamasında yüzde 40'a varan bir israf söz konusu oluyor.
Geri dönüşümlü, dayanıklı malzemeler kullanmak yerine tek seferlik malzemeler kullanıldığı için yapılan standm ve görsel ürünlerin ömrü ve dayanıklılığı sınırlı oluyor. Oysa dayanıklı ve geri dönüşümlü malzemeler aynı ürünlerin birçok kez kullanılmasını sağlayabilir. Genelde aksi durum olduğu için büyüme yolunda olan KOBİ'lerin zararına oluyor" diyerek uzun ömürlü ve geri dönüşüme uygun malzeme kullanımının önemine değindi.

Tasarruflu malzemeyle gideri azaltın

 KOBİ'lerin fuarlarda süreklilik arz eden bir stratejiyle yer almasının önemini belirten Çolak, şirketlerin nasıl davranması gerektiğini aile ekonomisi ile örnekledi. Çolak "KOBİ'ler ekonominin çekirdek aileleridir. Çekirdek bir ailenin bütçesi üzerinden bakarsak, evde kullanılan çatal, kaşık, tabak, tencereden, kıyafetlerimize kadar her şeyi 6 ay sonunda attığımızı ve yenilediğimizi düşünelim. Önümüze çıkan bütçe şaşkınlık yaratacaktır.
Bu durum KOBİ'ler için de aynı şekilde geçerli. Örneğin; kullanılacak görseller doğru malzemeye uygulanabilirse fuar sonrası muhafaza edilerek gerek işletmede gerekse de başka fuarlarda defalarca kullanabilir. Zeminde kullanılacak malzemelerden yine doğru seçimle en az üç sefer yararlanılabilir.
Aydınlatmada bir seferlik yapılacak minik yatırımla geleceğe dönük önemli tasarruflar sağlanabilir.
Örneklerde de görüldüğü gibi küçük stratejik kararlarla devasa bütçelerin önüne geçerek genel giderleri azaltmak mümkündür."

FUAR ALANLARI ARTMALI

 FUAR organizatörlerinin kurulum ve söküm işlemleri için verdiği sürelerin de kısıtlı olması bu israf oranlarının yüksek olmasına neden olduğunu belirten Çolak, fuar düzenlenebilecek alanların sayısının az olmasının da israfı tetikleyen bir etken olduğunu vurguladı. Fuar alan sayılarının artmasının israf oranı ile birlikte metrekare fiyatlarına da yansıyacağını belirten Aydın Çolak "Fuar alanları artarsa metrekare fiyatları düşecek. Daha fazla sektör ve isletme katılımı olacaktır. Ayrıca devlet, isletmelere KOSGEB vasıtasıyla kurallar dahilinde destek veriyor. Alanların çoğalması, metrekare fiyatlarının düsmesini doğal olarak da devletin kasasından cıkacak meblağın düsmesini sağlayacaktır" dedi.


Haberler
HAKKIMIZDA | FUAR ORGANİZASYONLARI | FUAR GALERİ | SİPARİŞ FORMU | İNSAN KAYNAKLARI | İLETİŞİM
Sun Ajans Fuarcılık Hizmetleri SiteMap